28 Aralık 2012 Cuma

Su Kaplumbağası Hastalıkları


Hastalıklar
Bir Kaplumbağa’nın hasta olduğu genellikle yemek yemediği zaman ve gözleri şiştiği zaman anlaşılır. Su kaplumbağaları’nın hastalığının çeşitli sebepleri vardır.
1- Kabuk Yumuşaması:Kaplumbağalarda kabuk yumuşamasını önlemek için bol bol güneşlendirme, vitamin ve kabuk sertleştirici kullanılmalıdır. Ancak en iyi çözüm güneşlendirme ve iyi bir beslenmedir.
2- Göz Problemleri: Kaplumbağalarda göz problemleri, gözün şişmesi, kanlanması ve kapanmasıdır. Tüm bu sorunların ana kaynağı uygun olmayan bakımdır. Ancak akvaryum, ısıtıcı, filtre gibi malzemelerin olmadığı bir ortamda beslenen bir kaplumbağada bu tür hastalıklar doğabilir. Göz şişmesi için teramycin ve vitamin takviyesi yapılmalıdır.
3- Kabuğun Üstünde Beyaz Lekeler: İki sebebi vardır. Birincisi kalsiyum eksikliği, ikincisi ise mantar. Kalsiyum takviyesi için kaliteli yemler, peynir ve balık yedirilebilir. Petshoplarda kalsiyum tabletleri de bulunmaktadır.
Bunların dışında Su Kaplumbağalarının geçireceği çeşitli hastalıklar olabilir. Hayvansitesi.com her hayvanı olduğu gibi kaplumbağaların da bir hastalık durumunda öncelikle veterinere götürülmesini tavsiye eder.

Kaplumbağa Kabuk Yumuşaması


Su Kaplumbağasında Kabuk YumuşamasıSu Kaplumbağaları‘nın kabukları, güneş ışığı eksikliği, Kalsiyum ve Vitamin eksikliğinden dolayı yumuşar. Kabuk yumuşaması, UV ışık eksikliğinin yanında yetersiz Vitamin D ve Kalsiyum alımı nedeniyle oluşur.
Kabuk yumuşaması bulunan birSu Kaplumbağası‘nın kabuğuna dokunulduğu zaman lastik gibi esneme görülür. Sonraki aşamada ise bölgede iz kalması olarak ilerleyen bir hastalıktır. Kabuk yumuşaması hastalığının tedavisi Vitamin ve Kalsiyum takviyesi ile mümkün olmaktadır. Ancak en başta Kaplumbağa’nın UV ışık alımı sağlanmalıdır. Bu ışık ise Kaplumbağa eğer güneş ışığı alamıyorsa, UV florasan ve spotlar ile sağlanabilir. Bunun yanında Veterinerlerin yapacağı iğnelerle de tedavi gerçekleştirilebilir. Ancak çoğu veteriner Kaplumbağalar konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığından en iyi tedavi yolu UV ışık yansıtılması, kalsiyum ve vitamin takviyesi yapılmasıdır.
Kabuk sertleştirici damla kullanılması da kabuğun gerçek halini almasında faydalı olabilir.
Su Kaplumbağaları’nın kabuk yumuşaması hastalığı sonucunda yapılan etkili bir tedaviyle iyileşmeleri mümkündür. Bununla beraber bu hastalık nedeniyle kabukta kalıcı hasarlar görülebilir. Bu hastalık tedavi edilmediği takdirdeSu Kaplumbağaları hayatını kaybedebilir.

Kara Kaplumbağası Hastalıkları


Hastalıklar
1- Solunum Problemleri:Solunum problemi kara kaplumbağalarında görülebilir. Bunun genellikle belirtisi kaplumbağanın ağzı açık soluması, boyun kısmının gerginleşmesi, ağız ve burunda salgılar, bacaklarda güçsüzlük, su kaybı ve halsizliktir. Böyle bir durumda kaplumbağa zaman kaybetmeden veterinere götürülmelidir. Aksi taktirde ölümcül sonuçlar doğabilir. Tedavisi antibiyotiğin vücuda enjekte edilmesiyle yapılır.
2- Apse (Şişlik): Kaplumbağaların yanaklarında belli durumlarda şişlikler görülebilir. Böcek sokmaları, diken batması vb. dış etmenler sebebiyle oluşabilir. Bazı apseler kaplumbağalarda antibiyotikle tedavi edilemeyebilir. Fiziki bir müdahale gerektirebilir. Böyle bir durumda apse akıtılıp boşaltılmalıdır.
3- Kabızlık: Kaplumbağalarda kabızlığa kötü ve tek tip beslenme sebep olur. Kabızlığı engellemek için kaplumbağa yaklaşık 30 dakika boyunca suda tutulmalıdır. Bu kaplumbağanın dışkı yapmasına yardım edecektir.
4- İshal: İshal olan bir Kaplumbağa’ya bir süre su, sulu yiyecekler ve meyve verilmemelidir. Eğer enfeksiyon varsa ilaç tedavisi uygulanmalıdır. İshal’i önlemek için Alfalfa verilebilir, bu da tavşan bolca bulunur.
5- Kusma: Kaplumbağa’nın kusması çok ciddi bir işarettir. Bir kaplumbağa tenya istilası ile karşı karşıya kalmış olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden veterinere başvurmakta fayda vardır.
6- Göz Problemleri: Bir Kaplumbağanın gözlerini açamaması genelde ortamın kuru olmasından kaynaklanır. Kaplumbağa’nın gözlerini açmasına yardım etmek için gözleri ılık suyla yıkanabilir.
Gözdeki enfeksiyonları gentamycin göz damlası veya terracontril göz süspansiyonu ile geçirir. Basit durumlar için neomycin göz melhemi de yeterlidir. Ancak göz kapaklarında şişlik de varsa sorun büyük olasılıkla bakteriyal enfeksiyonlardandır ve bu durumda antibiyotik gerekir. Bazı göz sorunları A vitamini eksikliğinden de kaynaklanıyor olabilir.
Bunların dışında Kara Kaplumbağaları’nın geçireceği çeşitli hastalıklar olabilir. Hayvansitesi.com her hayvanı olduğu gibi kaplumbağaların da bir hastalık durumunda öncelikle veterinere götürülmesini tavsiye eder.

Su Kaplumbağası Hastalıkları


Su Kaplumbağası HastalıklarıSu Kaplumbağası beslemek sorumluluk isteyen ve sanıldığı gibi kolay olmayan bir iştir. Su Kaplumbağası beslerken karşımıza; bakım, beslenme, ısı değişimi, kış uykusu gibi çeşitli sorunlar çıkabilir. Bunun sonucunda bir takım hastalıklarla karşılaşabiliriz.
Kaplumbağa‘nın beslenmesine, bakımına ve çeşitli ihtiyaçlarına gerekli özen gösterildiği takdirde hastalık meydana gelme ihtimali çok düşüktür.

Peki olası hastalık durumlarında ne yapılmalıdır?

Özellikle yavru Su Kaplumbağaları’nın bakımına ve beslenmesine gerekli özen gösterildiğinde Kaplumbağa‘nın bağışıklık sisteminin hızla güçlendiği ve hastalıklara karşı direnç kazandığı görülecektir. Yine de her canlı gibi Su Kaplumbağaları da çok iyi bakılsalar da herhangi bir nedenden dolayı hastalanabilir. Hastalıklar için evde çeşitli tedavi yolları bulunur. Bunun yanında veteriner hekime de başvurmak gerekebilir.

Sıklıkla Görülen Su Kaplumbağası Hastalıkları

1- Kabuk Yumuşaması
2- İshal
3- Kabuk üzerinde beyaz lekeler
4- Göz enfeksiyonu
5- Akciğer enfeksiyonu
6- Vitamin eksikliği
7- Felç

Kara Kaplumbağası Bakımı


Kara Kaplumbağası için hazırlanacak olan teraryumun büyüklüğü ne kadar fazla olursa o kadar iyi olur. İdeal teraryum ölçüsü 50×100 cm yükseklik de 20-25 cm’dir. Teraryumun içinde derin olmayan bir su kabı bulunmalıdır. Su kabındaki suyun temiz olmasına dikkat edilmelidir. Teraryumun zeminine talaş ya da toprak koyarak doğal bir ortam yaratmak amacıyla dal parçaları ve taşlar konulabilir. Kaplumbağanın bulunduğu ortamın ısısı 27-28 derece civarında olmalıdır. Isı 25 derecenin altına inerse kaplumbağa hareketsizleşir ve az yem yer.
Türkiye’de yaygın olarak bulunan Testudo Graeca Ibera cinsi(Akdeniz cinsi) kara kaplumbağası:
1 yaşında serçe parmağı kadar,
2 yaşında yüzük parmağı kadar,
3 yaşında orta parmak kadar,
5 yaşında avuç içi kadar,
10 yaşında el kadar büyüyebilirler ve daha da fazla büyümezler.
Küçük kaplumbağalarda cinsiyet ayrımı yapılamaz. Genel olarak erkeklerle dişileri ayıran en önemli özellikler; Erkeklerde kuyruk dişilere oranla daha uzun ve kalındır. Karın altı kabuğu erkeklerde daha kuvvetli ve içbükeydir. Erkeklerde ön bacak tırnaklarından bir tanesi dişiyi çiftleşme anında kavrayabilmek için daha uzundur.
Kaplumbağaların çenelerinde diş yoktur, dillerini dışarı çıkaramazlar. Ağızları adeta gaga gibidir. Gözler parlak ve göz kapakları gelişmiştir. Kulak kepçeleri bulunmamaktadır. Kara kaplumbağalarının ayaklarında beş parmak bulunmaktadır.

Su Kaplumbağası Beslenmesi

Tatlı su kaplumbağaları oldukça obur hayvanlardır. Önüne ne kadar yem koyarsanız koyun bitirmek isteyeceği için gün içinde azar azar ve 1 saat içerisinde tüketebilecekleri kadar yem vermek en doğrusu olur. Kaplumbağanın büyüklüğü de dikkate alınarak günde 5-6 tane kurutulmuş karides verilebilir. Her hayvanı olduğu gibi su kaplumbağalarını da tek tip yemle beslemek hata olur. Aşırıya kaçmamak kaydıyla belli aralıklarla çiğ et, taze midye içi, solucan parçaları, küçük balıklar gibi yemler verilebilir. Suyun çabuk kirlenmemesi için artan yemleri toplamanız akvaryum temizliği açısından uygun olur. Genç su kaplumbağaları etçildir, yaşlandıkça sebze ağırlıklı yemler yemeyi tercih ederler.
http://www.hayvansitesi.com/su-kaplumbagasinin-beslenmesi